Cum realizam un sticker autocolant?
Nu-i asa ca iti place sa iti personalizezi lucrurile sau camera? Cu ajutorul stickerelor, poti personaliza de la obiecte, gadget-uri, cani sau chiar peretii camerei. Poti gasi o multitudine de stickere autocolante pe magazinul nostru online: www.autocolant.ro sau poti lua legatura cu noi pentru crearea de stickere personalizate. Astazi ne gandeam sa iti prezentam putin etapele realizarii unui sticker autocolant, sa vezi ce implica de la design si pana la forma finala.
- Design-ul sticker-ului
- Printarea unui sticker autocolant
- Laminarea stickerelor
- Taierea unui sticker autocolant
- Cum poti folosi stickerele?
Design-ul sticker-ului
Nu este nimic mai placut decat sa iti pui creativitatea la lucru sau sa ne lasi pe noi sa facem asta pentru tine. Acesta este probabil cel mai important, dar subapreciat pas din proces, deoarece afecteaza tot ceea ce urmeaza.
Lucruri cheie care se intampla in aceasta etapa:
- Desenarea liniilor de taiere
- Adaugarea bleed-urilor
- Introducerea marcilor de inregistrare pentru a va asigura ca sunt taiate cu precizie
- Ajustarea culorile pentru a va asigura ca se imprima corect
- Amplasarea designul pentru a se utiliza eficienta spatiul pe vinil
- Exportarea design-ului in formatul corect
In general,se foloseste un program de design profesional, cum ar fi Adobe Illustrator sau CorelDRAW, pentru a fi create modelele. Ele permit designerului sa schimbe design-ul atat cat este necesar.
Se pot utiliza si programe de editare gratuite, sau cu cost redus, pentru a va ajuta sa va creati propriile modele:
- Editor foto gratuit – Pixlr
- Eliminare usoara de fundal – Clipping Magic
- Vectorizarea imaginilor bitmap – Vector Magic
- Editarea imaginilor vectoriale – Vecteezy
Printarea unui sticker autocolant
Dupa ce avem design-ul stabilit, urmatorul pas de printarea stickerelor.
Exista multe moduri diferite de imprimare si multe materiale diferite pe care pot fi imprimate.
Fiind vorba despre realizarea unui sticker autocolant cea mai populara metoda de imprimare este imprimarea digitala cu jet de cerneala.
Incepem prin a lua role de suport de imprimare (de obicei un plastic, cum ar fi PVC sau PET) si le incarcam pe imprimante.
O imprimanta cu jet de cerneala preia cerneala, intr-o forma lichida, si printr-un cap de imprimare trage puncte mici de cerneala pe suportul imprimabil. Imprimantele aplica un strat de cerneala cu o grosime de aproximativ 15 microni. Imprima pana la 1440 DPI (puncte pe inch), deci incredibil de mici, cu rezolutie ultra-inalta, creand imagini uimitor de vibrante.
Cerneala este apoi intarita si acest lucru se intampla in moduri diferite, in functie de tehnologie:
- Inkjet din Marea Britanie foloseste lumina UV pentru a intari instantaneu cerneala
- Jet de cerneala cu solvent – permite solventului sa „degazeze” in timp, de obicei 24 de ore.
Laminarea stickerelor
Pentru unele dintre stickere, se poate aplica un strat transparent, protector pentru a maximiza durabilitatea. Exista multe optiuni care pot fi alese, dar este foarte important ca acestea sa fie compatibile cu suportul imprimabil si cu tehnologia de imprimare.
Laminarea poate avea finish lucios sau mat si pot fi de asemenea si texturate. Adesea, efectul pe care il alegeti poate fi o preferinta personala, in functie de efectul pe care doriti sa il creati.
Adaugarea laminarii protejeaza stratul imprimat oferindu-i rezistenta la lumina soarelui, zgarieturi, substante chimice, uleiuri si altor lucruri care pot strica un autocolant. Este o metoda cu adevarat eficienta de protectie, daca va doriti un produs care sa reziste in timp.
Taierea unui sticker autocolant
Pasul final este ca stickerul sa fie taiat in forma corecta.
Formele pot fi atat de complexe pe cat doriti, dar cu cat aveti mai multe detalii mici, cu atat mai multe margini sunt de utilizat si taiat. Cea mai durabila forma este un cerc sau oval, urmat indeaproape de un dreptunghi cu colturi rotunjite.
Exista o multime de moduri de a taia un sticker.
Inainte se folosea o tehnica veche de taiere a stickerelor, folosind o matrita.
Timpul a trecut si tehnologia s-a dezvoltat mai mult. Pentru a accelera procesul, a reduce costurile si a creste precizia, acum se utilizeaza cutite controlate digital sau lasere de mare viteza pentru a taia stickerele.
La Sticker se foloseste doar taierea digitala. Este mai precisa, mai rapida si mai ieftina, astfel incat sa obtineti autocolante mai rapid si mai ieftin.
Cum poti folosi stickerele?
Stickerele reprezinta un mod amuzant si accesibil de a da viata intr-un mod creativ oricarei incaperi oricat de monotona si plictisitoare ar fi aceasta. Fiind confectionate dintr-un autocolant de perete ce are o parte adeziva, iar cealalta cu un design original, ele au multiple forme, dimensiuni si culori si pot fi atasate pe geamuri, obiecte, dulapuri, pereti, in living, dormitor, bucatarie sau camera copilului.
Daca esti un brand/firma, poti folosi stickerele pentru awarness si cu siguranta vor fi remarcate: fie faci un sticker cu logo-ul companiei, fie faci cu o campanie de moment care cu siguranta va ramane memorabila! Totul sta in design-ul creat, sa fie placut publicului si folosit de acesta pe diverse obiecte, chiar si pe luneta masinii.
Cum ti se par etapele de creare a unui sticker? Te incumeti sa le creezi singur sau mai bine le cumperi gata facute/apelezi la o firma specializata?
Bună ziua , am si eu o intrebare daca ati fi amabila sa îmi raspundeti .De unde a-și putea sa invat cum sa folosesc un program ? Si ce program ați sugera unui incepator ,de creare a stickerelor de Sublimare ! Va mulțumesc!