Decolantarea auto – cum se indeparteaza autocolantul de pe masina?

De multe ori vrem sa facem anumite schimbari masinii, mai ales in ceea ce priveste culoarea… sau vrem sa transformam o masina personala in una de servici si apelam la colantarea siglei pe aceasta. Ce se intampla cand ne plictisim de culoarea respectiva sau vrem sa renuntam la sigla de pe masina?

La aceste lucruri nu ne gandim niciodata cand facem schimbarea, ci abia cand se instaleaza rutina si plictiseala. Daca ati folosit un autocolant de calitate si l-ati aplicat corect, puteti realiza decolantarea auto foarte simplu!

Ce inseamna decolantarea auto?

Decolantarea auto reprezinta procesul prin care este indepartat autocolantul aplicat pe o masina. Autocolantul poate fi aplicat doar pe o piesa a masinii, sau pe intreaga masina. In functie de zonele unde este aplicat autocolantul, etapele pentru decolantare difera putin, insa procesul este asemanator. In cazul in care raman urme de adeziv pe suprafata masinii, acestea sunt indepartate folosind o solutie speciala.

Decolantare auto
Decolantare auto
Sursa: shutterstick.com

Care sunt pasii prin care indepartam autocolantul de pe masina?

Dupa cum spuneam in paragraful anterior, pasii difera putin in functie de modul de aplicare al autocolantului. Daca masina a fost colantata integral, vom realiza urmatorii pasi:

  • In primul rand, desfacem piesele care au fost colantate
  • Cu ajutorul unui pheon incalzim coltul unei piese si incercam sa desprinem autocolantul
  • Tragem de autocolant continuand sa incalzim suprafata ce urmeaza a fi decolantata
  • Cand decolantam toata piesa, degresam zona cu solutie de indepartat adezivul
  • Procedam asa cu toate piesele, urmand sa le montam la locul lor

Pentru cei care au optat sa colanteze masina cu sigla, aplicam aceleasi etape, mai putin partea cu desfacerea pieselor. Pur si simplu incalzim cu pheon-ul o zona din marginea autocolantului, si incercam sa il desprinem incalzind in continuare suprafata colantata. La final, se degreseaza zona cu solutie speciala de indepartat adezivul.

Nu este greu sa decolantezi automobilul, insa este un procedeu migalos, ce necesita timp si rabdare din partea celui care il realizeaza.

Decolantare auto
Decolantare auto
Sursa: shutterstick.com

Sfaturi de care sa tineti cont in momentul in care colantati masina astfel incat decolantarea sa nu afecteze vopseaua

Ca sa ai o colantare dar si o decolantare de succes trebuie sa tii cont de cateva sfaturi pe care ti le vom da:

  • Tine cont de folia de autocolant pe care o alegi, fiind mai multe tipuri: folie pentru suprafete plate, folie pentru suprafete curbate. De asemenea, este bine sa folosesti o folie de dimensiuni mari pe care sa o decupezi pe masurile piesei pe care doresti sa o colantezi, astfel eviti colantarea unei piese din mai multe bucati.
  • Adezivul aplicat in colantare este foarte important: trebuie sa fie transparent, pe baza de solvent astfel incat sa se poata indeparta cu usurinta in momentul decolantarii. Alegeti intotdeauna un adeziv de buna calitate, care sa nu afecteze voseaua masinii. Indepartarrea foliei de autocolant se va face la cald, in acest fel vopseaua sa nu fie afectata.
  • Incercati sa degresati zona inainte de a face colantarea, cu o solutie speciala. Daca se vor forma bule de aer, eliminati-le cu ajutorul unei raclete

Daca tineti cont de aceste sfaturi, cu siguranta decolantarea va fi realizata fara sa afecteze vopseaua.

Schimbarea actelor in cazul decolantarii totale a masinii

Alt aspect este legat de acte. Daca le-ati modificat in momentul in care ati realizat colantarea totala a masinii, trebuie sa le schimbati si dupa ce ati decolantat masina pentru ca aceasta a revenit la culoarea initiala.

Tot ce trebuie sa faceti este sa mergi la RAR (Registrul Auto Roman) sa treaca noua culoare in cartea de identitate a vehiculului dupa care faceti o programare iar la data stabilita mergeti la sediul la care v-ati programat cu urmatoarele documente:

  • cerere – scrisa de mana pe care o semnezati in fata angajatului R.A.R.,
  • actul dvs. de identitate,
  • cartea de identitate a vehiculului.
  • Procedura la RAR costa doar 90 de lei.

Urmeaza un drum pana la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule, unde trebuie sa cereti eliberarea unui nou certificat de inmatriculare. Aici platiti doar 37 de lei, care este contravaloarea noului talon. Ca sa-l obtineti trebuie sa aveti o cerere pentru un nou certificat de inmatriculare, cartea de identitate a vehiculului cu modificarea trecuta de RAR in original si copie dupa actul de identitate, original si copie.

Daca doriti sa decolantati masina, inarmati-va cu rabdare si timp. Speram ca articolul de azi va ajuta cu tot ce aveti nevoie in materie de informatii legate de acest procedeu. Daca aveti intrebari suplimentare, le asteptam in sectiunea comentarii.

3 Replies to “Decolantarea auto – cum se indeparteaza autocolantul de pe masina?”

  1. Bună ziua,vâ rog să-mi spuneți cum se numește soluția de curățat urmele rămase în urma decolantari și unde se găsește, mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *