Cum sa folosesti autocolantul pentru sablarea geamurilor 

Te-ai gandit vreodata sa schimbi aspectul geamurilor pe care le ai in locuinta insa te gandesti ca este un procedeu destul de complicat sa le dai jos si sa le duci la un profesionist sa se ocupe de ele? Sau ti se pare costisitor sa chemi o echipa profesionala sa iti creeze designul dorit? Cu siguranta poti obtine diverse efecte cu ajutorul autocolantului si aici o sa te ajutam noi cu cateva informatii despre sablarea geamurilor, astfel incat sa obtii efectul dorit, cu investitii mici si astfel sa ai un proiect do it yourself!

Ce inseamna operatiunea numita sablarea geamurilor?

Operatiunea de sablare consta in matuirea suprafetei de sticla, in cazul nostru geam. Ea poate fi simpla sau cu model. Este o metoda des intalnita pentru a produce diverse modele pe suprafata unui geam. Sablarea propriu zisa este un procedeu chimic prin care se aplica pe suprafata sticlei substante speciale, acide si puternic corozive. Prin acest procedeu se graveaza sticla, se matuieste, se creeaza diverse efecte cum ar fi imitarea ghetii, a fumului sau crearea unor imagini discrete.

Insa, acelasi efect de sablare a geamurilor il putem avea si cu ajutorul autocolantului, care este o varianta mai simpla, cu acelasi efect.

Sablarea geamurilor cu model cu autocolant
Sablare cu model cu autocolant
Sursa: autocolant.ro

De ce sa alegi autocolantul pentru sablarea geamurilor si nu procesul chimic?

  1. In primul rand, costul difera foarte mult si este mai convenabil sa apelati la autocolant. In cazul sablarii prin gravare costul este foarte ridicat pentru ca in acest procedeu sunt implicate multe substante, materiale si o echipa de oameni. Nu mai zic, ca la asta se adauga manopera, transport special si instalarea geamului. Pe langa cost, modelul de gravare este ireversibil, nu il mai putem modifca ulterior, decat cu costuri suplimentare. In cazul autocolantului, sau foliei decorative, costul este cu mult mai redus, singura munca pe care trebuie sa o depuneti este sa lipiti folia pe geam insa va lasam la finalul articolului un mic tutorial care o sa va ajute!
  2. Un alte aspect de care ar trebui sa tinem cont este versatilitatea autocolantului. Daca apelam la sablarea chimica a sticlei, acest procedeu este ireversibil si sticla nu va putea reveni la astepctul ei initial. Pe cand, daca folosim autocolant, sticla este doar invelita cu acesta si il putem indeparta oricand sau putem schimba cu alta folie cu alt model. Mai exista un aspect de care sa tinem cont: daca dorim sa alegem sablare chimica, trebuie sa gasim un expert in tehnicile de gravare si proiectare astfel incat sa poate face modelul ales de noi si sa aiba si un echipament adecvat. Pe cand, in cazul autocolantului exista optiuni diverse si modele nenumarate.
  3. Intretinerea este relativ usoara in ambele cazuri. In cazul sablarii chimice se curata cu o laveta de bumbac si solutie de curatat geamurile iar in cazul foliei decorative/autocolantului nu este necesara o atentie deosebita. Trebuie folosite doar carpe moi, umede, fara alcool, cu uscare rapida pentru a se evita dezlipirea autocolatului sau deterioararea acestuia.
  4. Timpul de executare a lucrarii reprezinta o alta diferenta destul de importanta pentru ca in cazul autocolantului, timpul de aplicare este mic, acesta se aplica usor si rapid, fara zgomote si mizerie. In cazul gravarii, pe langa faptul ca este nevoie de persoane profesioniste, este un proces complex si dureaza relativ mult (in functie de personalizare) si este foarte costisitor.
  5. Trebuie sa tinem cont si de nivelul de poluare, in cazul procesului chimic fiind un nivel foarte mare de poluare pe cand la autocolantul este o varianta eco-friendly, genereaza o cantitate mica de deseuri si poate fi reciclat.
  6. Durabilitatea este un alt factor de care sa tinem cont. Asa cum ziceam mai sus, gravarea este permanenta, pe cand autocolantul il putem modfica in functie de dorinte, sticla nesuferind modificari.

Unde se poate folosi folia de autocolant cu efect de sablare geam?

Ei bine, acest procedeu poate fi utilizat pentru decorarea usilor interioare/exterioare, a geamurilor cladirilor sau chiar usilor de mobilier.

Orice geam pe care il avem, putem sa il decoram in acest fel. Fie acasa, fie la birou, putem crea efecte spectaculoase si putem decora extraordinar chiar si geamurilor.

Se pot face diverse proiecte pentru salile de conferinta, birouri si locuinte, tavane luminoase, balustrade si oglinzi, mobila speciala, cabinete medicale etc.

Ghid de aplicare folie de autocolant pe geam

Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a aplica folia de autocolant pe geam:

  • asigura-te ca geamul este curat, fara urme de praf si amprente
  • asigura-te ca ai masurat corect autocolantul si lasa 0,5 cm in plus pe margini
  • pulverzeaza apa pe geamul pe care doresti sa il colantezi si aplica autocolantul
  • foloseste o racleta din interior (mijlocul geamul) catre exterior (margini) pentru a lipi autocolantul si a scoate surplusul de apa.
  • Cu ajutorul unui cutter, taie marginile extra lasate initial
  • asigura-te ca nu exista bule de aer pe suprafata geamului si daca exista, inteapa usor cu un ac si cu ajutorul racletei scoate aerul incet, fara sa deteriorezi autocolantul

Speram ca v-au fost utile aceste informatii si veti apela la sablarea geamurilor cu ajutorul autocolantului!

4 Replies to “Cum sa folosesti autocolantul pentru sablarea geamurilor ”

    1. Buna ziua,

      Autocolantul se poate aplica pe orice suprafață lucioasa și neteda. Dacă usa dumneavoastră se încadrează, sunt șanse mari sa se poată colanta. Pentru detalii și cotație de preț ne puteți contacta la 0746227278 sau contact@autocolant.ro

  1. Buna seara,

    Autocolantul se poate aplica și pe un geam sablat? Folia cu efect de sablare poate masca defecte ale unui geam sablat, care s-a matuit.

    Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *