Schimbarea culorii auto prin colantare

Cine nu s-a confruntat cu problema complicata a alegerii culorii pentru masina? Pentru un automobil sport, spre exemplu, e mult mai potrivita o culoare vie, dar, pana la urma, ratiunea triumfa. Pentru a nu complica revanzarea, adesea sunt alese gri, alb sau negru. Iar aici intra in scena producatorii de folii, care salveaza situatia.

O folie moderna este usor de intretinut, protejeaza vopseaua originala, iar la vanzarea masinii poate fi indepartata usor, fara sa lase urme. Totusi, daca apar zgarieturi sau rupturi ale foliei, aceasta trebuie inlocuita pe intregul element de caroserie. O folie ar trebui sa reziste cel putin cinci ani. O economie substantiala se obtine daca iti aplici singur folia, operatiune care necesita ceva indemanare. Noi iti explicam ce ai de facut.

Beneficiile colantarii cu autocolant auto

Care sunt pasii de urmat pentru a colanta masina?

Cate tipuri de autocolant auto exista si in ce culori le gasim?

Ce implica din punct de vedere legislativ schimbarea culorii?

Beneficile colantarii cu autocolant auto

Datorita colantarii, ai numai de castigat pentru ca: dureaza 3-4 zile, iti protejeaza vopseaua orginiala, se poate reveni la culoarea initiala oricand, poti alege folii cu relief sau cu imitatii, ceea ce nu este realizabil prin vopsire.

Pretul lucrarii este mai redusa ca si cea a revopsirii. In cazul revopsirii cu schimbare de culoare este necesar sa se demonteze toate elementele de cauciuc plastic sau crom, ceea ce rezulta un cost foarte mare de manopera si consumabile (elemente de prindere, ornamente care se inlocuiesc pentru ca se deterioreaza la demontare), etc.

Chiar si parbrizul, geamurile si luneta ar trebui demontate pentru o schimbare de culoare de calitate.  Un alt avantaj este acela ca daca vrei sa revii la culoarea initiala, o poti face cu usurinta, decolantand masina.

Care sunt pasii de urmat pentru a colanta masina?

  1. Totul porneste de la curatarea atenta a caroseriei. Dupa spalare se sufla cu aer comprimat zonele ascunse.
  2. Cand o aplici pe elementele mari de caroserie, e nevoie de doua persoane pentru o intindere perfecta a foliei.
  3. Cu o racleta te asiguri ca folia ia exact forma muchiilor capotei.
  4. Sfatul expertului: incalzeste folia cu un uscator de par. Astfel, va fi mai usor de aplicat si de modelat.
  5. Marginile in exces se indeparteaza cu un bisturiu cu varf rotunjit.
  6. Finisare: bisturiul e util si la muchii. Colantarea unei capote dureaza cel mult o jumatate de ora.

Cate tipuri de autocolant auto exista si in ce culori le gasim?

Existe foarte multe tipuri de autocolant si il poti gasi intr- gama variata de culori:

  • Autocolant auto de tip Carbon
  • Autocolante auto lucioase sau mate
  • Autocolant auto de tip Star Dust (sclipici)
  • Autocolant auto super lucioase (Extra shine)
  • Autocolant auto de tip Camouflage
  • Autocolant auto cu texturi
  • Autocolant auto Cameleon (Color Wave)
  • Autocolant auto imitatii de piele
  • Autocolante auto metalice

Trebuie doar sa iti doresti o schimbare si poti gasi culoarea si textura perfecta pentru masina ta!

Cum se produce un autocolant auto de tip camuflaj
Cum se produce un autocolant auto de tip camuflaj

Ce implica din punct de vedere legislativ schimbarea culorii?

Legislatia din Romania permite schimbarea culorii masinii pana la 50% din cea originala. Daca se depaseste acest procentaj, trebuie facute modificarile specifice in talon. Pentru schimbarea culorii in talon se face programare la RAR.

Actele de care ai nevoie sunt: cerere; actul tau de identitate; cartea de identitate a vehiculului.

Pentru procedura la RAR va trebui sa scoti din buzunar 90 de lei la care se adauga si valoarea unui nou certificat de inmatriculare (37 de lei).

Asadar, oricand esti gata pentru o schimbare de culoare a masinii, autocolantul este solutia ideala la care poti apela, folosind un buget redus.

43 Replies to “Schimbarea culorii auto prin colantare”

  1. Dacă vreau sa decolantez mașina, în talon acum apare alb multicolor și vreau sa o aduc la culoarea originala, gri, mai trebuie mers la rar?

  2. Bună ziua,am un Beetle și aş dori să aplic,prin colantare profesională, cele trei dungi și cifra 53 pe capote, portiere și plafon, exact ca la mașinuța Harbie. Acest lucru implicăștia declararea la RAR sau nu? Mulțumesc.

    1. Avand in vedere ca nu se depaseste suprafata maxima admisa pentru a fi necesara schimbarea culorii in talon, nu trebuie sa declarati la RAR aceasta operatiune.
      Colegii nostri de la http://www.carart.ro pot pune in practica dorinta dumneavoastra.

  3. Buna seara , masina mea este neagra si jumatate as vrea sa o vopsesc rosie , adică 50% neagra si 50% rosie , mai am nevoie sa ma duc sa o omologhez ? Multumesc

  4. Buna seara ! In talon scrie albastru , masina este un argintiu albastrui. Daca o colantez cu alta nuant de albastru…inchis la culoare trebuie sa merg la RAR ?VA MULTUMESC !

    1. Depinde ce scrie în talon și ce nuanță de gri doriți. Dacă este vorba de o culoare închisă, similară cu negru nu este necesar sa schimbați talonul. Dacă cele doua nuanțe sunt f diferite, atunci trebuie schimbat.

  5. buna ziua, detin un autoturism galben pe care nu a fost omologata o folie galbena, trebuie schimbat talonul sau omolagata aceasta modificare? multumesc in anticip

    1. Pentru colantarea autoturismului in aceeași culoare (desi nuanță diferită) nu este necesară schimbarea talonului sau omologarea la RAR.

  6. Dacă am o mașină proaspăt adusa din Germania, neînmatriculata, cum procedez? Merg sa o colantez și apoi merg la rar?

    1. Buna ziua,
      Dacă doriți schimbarea culorii puteți proceda așa cum ati precizat. Dacă păstrați culoarea ca în talon, nu este necesară nici o modificare în talon.

  7. Buna!

    Pentru un atelier de colantari lucratorul/atelierul trebuie sa detina autorizatie RAR?
    Pentru folia de geamuri trebuie ca firma sa fie autorizatat RAR dar si cel care aplica folia?

    Va multumesc!

    1. Buna ziua,
      Pentru un atelier de Colantari nu este necesară deținerea unei autorizații de la RAR în vederea desfășurării activității.
      În ceea ce privește folia de geamuri, aceasta trebuie sa fie omologata de RAR. Persoana care o aplica nu trebuie sa aibă o certificare suplimentară pentru desfășurarea activității.

        1. Buna ziua,
          Conform site-ului RAR, procedura de autorizare pentru SOCIETATEA COMERCIALA care dorește sa instaleze folii pe geamuri este următoarea: https://www.rarom.ro/?page_id=742. Dacă aveți informații verificate sa susțină ceea ce afirmați, am rugămintea sa ne indicați sursa lor. Mulțumim.

  8. Daca imi schimb culorea la masina, ca sa ajung cu masina la RAR trebuie sa o i au cu platforma sau pot merge linistit cu ea pe sosea? Si as putea sa fac schimbarea in talon la RAR ul de la Brasov daca masina este inmatriculata in Tulcea?

  9. Salut ,locuiesc in germania si am masina gri in acte, inmatriculata aici , dar as vrea sa o colantez in romania verde, ce pot face sa fie legala pe teritoriul romaniei???(app in germania nu se omologheaza culoarea)

    1. Buna ziua,
      În momentul în care o inmatriculati în Romania puteți sa faceți și schimbarea culorii în talon. Dacă doriți sa schimbați culoarea și sa păstrați actele pe Germania, cel mai bine ar fi sa va interesați la Autoritatea corespondenta RAR-ului de acolo pentru detalii despre modalitatea în care puteți sa faceți acest lucru.

    2. este irelevant, mașina se supune legislației de înmatriculare germane. nu este problema poliției române că în acte este o culoare și în realitate alta, mașina se supune legislației din țara în care este înmatriculată. legislația germană nu cere Eintragung pentru Autofolierung. până și în cazul Neulakierung, noua culoare se va menționa în acte abia la prima modificare din acte despre acea mașină (spre ex. la re-înmatriculare sau probabil la aplicarea unei noi ștampile de TÜV). singurele restricții sunt ca acel autocolant să nu reflecte lumina în așa fel încât ar putea duce la orbirea celorlați participanți la trafic (deci nu culori cromate) și de asemenea noua schemă de culoare nu trebuie să fie asemănătoare cu orice foliere a mașinilor oficiale (poliție, pompieri, salvare sau alte autorități).

  10. Bună seara, detin o mașină in culoarea Savile grey, adică un gri mai închis metalizat, as dori schimbarea culorii prin colantare, sa fie negru metalizat. Vizual se vede diferența dintre gri inchis și negru. Credeți că este necesara schimbarea culorii în talon? Mulțumesc

    1. Buna ziua,
      In functie de ce scrie în talon și de nuanta aleasa puteți face aceasta schimbare fără sa o omologați. Cel mai bine întrebați la RAR.

  11. Bună ziua,
    Pentu un Passat b5.5 break dacă fac plafonul cu colant alb mașină fiind neagra depășesc suprafață de 50% pentru omologare?

  12. Bună ziua. Am un e46 culoarea verde anchis .și sunt an Germania. Și vrau sai pun colant alb cam 40 la suta din suprafața. O sa am probleme cu politia din România dacă vin.

    1. Buna ziua,
      Ca sa fiti sigur de răspuns, puteti pune aceasta întrebare în cadrul RAR. Ei va pot spune procentul exact de culoare acceptat.

  13. Dacă am în talon culoarea negru și colantez mașina cu negru mat, mai trebuie programare la RAR?

  14. Bună ziua! Dacă am trecut la culoarea originala (am decolantat masina) , programarea la R. A. R o fac mâine dar nu reușesc sa schimb talonul…. Mai pot sa circul cu ea pana schimb talonul?

    1. Buna ziua,
      Dumneavoastră puteți sa circulați, numai ca, în cazul unui control, poliția va constata diferența dintre acte și situația de fapt și probabil ca va v-a sancționa.

    1. Buna ziua,
      Aceasta este o întrebare pentru cei de la RAR. Cel mai bine va duceți la ei cu actele și vor rezolva problema pentru dumneavoastră.

  15. Bună seara!
    Am achiziționat o motocicletă colantată multicolor.
    1. De unde știu eu poliția sau RAR’-ul câte procente sunt colantate și colantul acesta multicolor nu este în cele 10 culori
    2. Doresc sarezolv problema( înscrisul în carte și certificat) pana să o înmatriculez.
    Mulțumesc frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *