Folia antiefractie: solutia pentru suprafetele vitrate sigure

Fie ca sunteti persoana fizica si vreti sa va protejati locuinta sau sunteti reprezentatul legal al unei companii si doriti sa protejati bunurile acesteia, puteti folosi cu incredere folia antiefractie. Pe langa faptul ca se aplica foarte usor, veti vedea ca acestea vin si cu o sumedenie de avantaje. Am incercat sa raspundem in acest articol la cateva dintre intrebarile dumneavoastra referitoare la folile antiefractie:

Ce este folia antiefractie?

Foliile antiefractie reprezinta solutia ideala in ceea ce priveste asigurarea geamurilor/suprafetelor vitrate impotriva intrarilor prin efractie si impotriva accidentelor cauzate de cioburile geamurilor sparte. Rolul acestor folii, care se pot monta fie la interior, fie la exterior, este de a oferi siguranta impotriva efractiei, atacurilor cu pietre, sticlelor incendiare sau a altor accidente.

Un alt rol pe care il au foliile antiefractie este acela de a mentine in aceeasi pozitie toate fragmentele de geam rezultate ca urmare a spargerii geamului. In acest mod, chiar daca geamul a fost spart, riscul de accidentare cu cioburi este foarte scazut, iar posibilitatea de patrunde in interior va fi limitata.

Folia antiefractie - solutie sigura pentru suprafetele vitrate
Folia antiefractie – solutie sigura pentru suprafetele vitrate
Sursa: pixabay.com

Cand este bine sa folosim folia antiefractie?

Recomandarea noastra este ca foliile antiefractie sa fie folosite atat pentru persoanele fizice are doresc sa isi protejeze locuinta personala cat si pentru protectia cladirilor publice: scoli, spitale, sali de sport, unitati de lucru, spatii comerciale.

Folia antiefractie, a fost conceputa pentru a oferi protectie impotriva patrunderilor prin efractie, in sedii de magazine, banci, dar si in locuinte. Deasemenea, folia antiefractie, este utilizata in mod obligatoriu in Centrele Comerciale, astfel incat, peretii despartitori din sticla dar si vitrinele magazinelor, in cazul unor spargeri accidentale, sa nu afecteze personalul si clientii magazinelor.

Aplicarea foliei antiefractie pe vitrina unui magazin, ii confera acestuia o reala protectie in cazl unui furt insa si protectie clientilor in caz de spargere accidentala. In cazul miscarilor populare in centrele aglomerate, folia antiefractie impiedica spargerea geamurilor si ranirea oamenilor iar in caz de incendiu, aceasta intarzie propagarea focului.

Folia antiefractie - solutie sigura pentru suprafetele vitrate
Folia antiefractie – solutie sigura pentru suprafetele vitrate
Sursa: pixabay.com

Cum realizam montajul unei folii antiefractie?

Inainte de aplicare, avem cateva recomandari de care trebuie sa tineti cont:

  • Foliile nu se aplica pe geamuri incalzite sau aflate sub influenta directa a razelor solare;
  • Se recomanda lucrul intr-un mediu curat, fara praf;
  • In cazul in care se lucreaza intr-o cladire cu sistem de ventilatie, se recomanda oprirea acestuia, pentru a impiedica recircularea prafului;
  • In cazul in care se lucreaza in exterior, se recomanda umezirea spatiului adiacent lucrarii (trotuar, alee, etc);
  • Aplicarea se face intotdeauna la umed, folosind continuu solutie aplicatoare (diluata in functie de preferinta aderentei initiale);
  • Se recomanda lucrul in echipa, formata din minim 2 persoane;
  • In cazul in care aveti de infoliat mai multe geamuri de aceeasi dimensiune, se recomanda taierea in prealabil a materialului, pentru a avea un randament mai mare, dar, obligatoriu bucatile pretaiate trebuie depozitate pe suportul special, vertical.

Aplicarea corecta a foliilor antiefractie se realizeaza parcurgand urmatoarele etape:

1. Masurarea geamului

Masurarea corecta a geamului se face dupa ce indepartati baghetele ce sustin sticla. Masurati apoi suprafata sticlei.

2. Taierea foliei

Taiati folia in marimea sticlei cu ajutorul unui cutter. Taiati folia cu 2-3 cm mai mare decat masura exacta. Asigurati-va ca spatiu de lucru este permanent curat.

3. Pregatirea geamului

Verificati ca sticla si rama sa nu aiba defecte. Curatati foarte bine atat sticla cat su rama si aveti grija ca sticla este instabila avand in vedere ca ati scos baghetele de sustinere. Pentru a curata sticla utilizati solutie de curatat speciala si o recleta. Intai curatati rama si apoi sticla. Aplicati solutie de curatat pe intreaga suprafata a sticlei si apoi stergeti cu racleta de curatare de sus in jos si evitati sa formati dungi. Stergeti apoi marginile si rama cu o carpa moale din material textil pentru a indeparta surplusul de lichid de curatare si urmele de praf din colturi.

4. Aplicarea foliei

Verificati pe care parte a foliei este suportul (linerul). Folositi 2 bucati de banda adeziva lipite pe exteriorul si interiorul foliei. Astfel folia suport poate fi usor inlaturata. Trageti de benzile adezive si dezlipiti folia suport.

E cel mai bine sa lucrati in echipa cand inlaturati folia suport. Unul tine folia si celalalt indeparteaza suportul si in acelasi timp spreiaza suprafata cu solutie de montaj.

Aplicati apoi solutie de montaj pe folie si pe sticla, asigurandu-va ca acoperiti intreaga suprafata.

Aplicati folia pe suprafata sticlei si indepartati suportul. Nu atingeti folia pe suprafata adeziva pentru a nu o contamina. Rulati folia cu suportul spre interior. Spreiati solutie de montaj pe folia suport si incepeti sa o indepartati. Acum puteti rula folia pe sticla, cu suportul spre exterior. Indepartati suportul si in acelasi timp pulverizati solutie de montaj.

Cand instalati folia la exterior, utilizati tehnica rularii. Astfel, evitati cutele si contaminarea foliei.

5. Decuparea foliei pe geam

Taiati folia surplus din colturi in unghi de 45 grade. In acest fel evitati greselile si puteti potrivi mai bine folia la colturi.

Folositi o racleta ca ghidare pentru a nu taia folia prea aproape de rama.

Puneti cutterul pe sticla in unghi de 30 de grade pentru a nu deteriora rama geamului. Daca baghetele de sustinere a geamului au fost indepartate taiati folia putin mai mica decat suprafata sticlei.

6. Indepartarea solutiei aplicatoare

Aceasta etapa se realizeaza cu ajutorul racletei, intotdeauna de sus in jos. Umeziti suprafata foliei, apoi dati cu racleta dinspre mijloc spre exterior pentru a indeparta solutia de montaj dintre sticla si folie. Continuati sa dati cu racleta pana scoateti toata solutia de montaj de sub folie.

In cazul acestui tip de folie antiefractie, se foloseste o racleta speciala facuta dintr-un cauciuc mai dur. Intotdeauna apasati racleta pentru a crea o presiune mai mare asupra suprafetei de montaj.

Racleta trebuie sa formeze un unghi de 30 – 45 grade cu suprafata sticlei. Pentru uscare, inveliti racleta mica cu un servetel de hartie. Incepeti dintr-un colt si stergeti de-a lungul ramei. Cand servetelul este foarte umezit, schimbati-l si repetati pana suprafata este complet uscata.

7. Aplicarea siliconului

Daca baghetele de sustinere a geamului au fost demontate, acum pot fi puse la loc. Toate foliile montate la exterior trebuie sigilate pentru a evita ca umezeala sa patrunda sub ele. Pentru aceasta, se foloseste un pistol de aplicat silicon, si un tub de silicon transparent.

Marginile trebuie sigilate doar cand suprafata s-a uscat complet. Ideal e dupa 5 pana la 7 zile de la montare.

Incepeti aplicarea dintr-un colt si realizati o singura miscare pe fiecare latura a geamului.

8. Intretinerea foliilor antiefractie

Cand curatati foliile puteti folosi produse de curatat geamuri ce se gasesc in magazine. Nu razuiti suprafata uscata a foliei, curatarea se va face doar umed!

Nu folositi produse abrazive sau detergenti agresivi.

Intotdeauna curatati umezind suprafata si stergand cu o carpa moale din material textil.

9. Indepartarea foliei antiefractie

Daca trebuie sa indepartati o folie veche sau deteriorata, cu ajutorul unui cutter, desprindeti folia dintr-un colt si trageti apoi usor de ea.

Pentru a indeparta adezivul ramas pe sticla, pulverizati lichid special de indepartare a adezivului si lasati catvea minute pentru a-si face efectul. Indepartati apoi cu ajutorul racletei de curatare reziduurile si surplusul de lichid.

Inainte de a monta alta folie, sticla trebuie curatata din nou foarte bine.

Folia antiefractie - solutie sigura pentru suprafetele vitrate
Folia antiefractie – solutie sigura pentru suprafetele vitrate
Sursa: pixabay.com

Foliile antiefractie sunt alegerea ideala daca vreti sa va asigurati suprafetele vitrate. Credeti ca v-au ajutat informatiile prezentate in acest articol? Ce parere aveti despre posibilitatea securizarii geamurilor?

One Reply to “Folia antiefractie: solutia pentru suprafetele vitrate sigure”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *